RE: Krompir na 100 nacina 1
Krompir sa mešanim mesom
Potrebno je:
krompir (količina po želji)
mast ili ulje
suvi biljni začin
origano
beli luk
meso = piletina, slanina i dimljena rebra (ili nešto po ukusu)
Priprema
Oljuštiti krompir i iseći na deblje kolutove, podmastiti pekač, staviti krompir, malo posoliti i preko staviti pileće meso.
Uključiti rernu na 150 C i peći u zatvorenom pekaču dok krompir ne omekani, povremeno promešati.
Pred kraj pečenja u činiji izmešati sitno iseckan beli luk, suvi biljni začin i origano. To posuti po krompiru i izmešati, zatim poređati slaninu i rebra.
Vratiti u rernu i peći još 15-tak minuta, na tihoj vatri. Skinuti poklopac sa pekača!
_________________________________________________________.
Pekarski krompir
Potrebno je:
1 kg krompira
2 jajeta
1 dl ulja
1/2 l mleka
so
Priprema
Očišćen krompir, oprati, iseći na tanke kolutove i u šerpi na zagrejanom ulju malo propržiti. Posoliti preliti sa razmućenim jajima i mlekom, pa staviti u zagrejanu rernu da se zapeče.
_________________________________________________
Krompir sa jajima i cveklom
Potrebno je:
1 kg krompira
jaja
mlevena šunka
senf
kisela pavlaka
cvekla
Priprema
Kilogram duguljastih krompira oprati a zatim skuvati u slanoj vodi, samo paziti da se krompir ne raskuva nego da ostane ceo. Krompirima saseći oba vrha, kašičicom ih izdubiti, pa ih napuniti mlevenom šunkom, pomešanom sa senfom i kiselom pavlakom. Sad ispeći koliko krompira toliko celih jaja, pa pod svaki krompir staviti po jedno celo ispečeno jaje. Jaja išarati crvenom istruganom cveklom i služiti.
_______________________________________________
Restovan krompir
Potrebno je:
1 kg krompira
1 dl ulja
1 glavica crnog luka
peršunov list
aleva paprika
so
Priprema
Oprani krompir staviti u lonac, naliti hladnom vodom, posoliti i kuvati dok ne omekša. Potom ga izvaditi iz vode oljuštiti i iseći na koljutove. U šerpi, na zagrejanom ulju, propržiti sitno isečen luk, dodati kašićicu aleve paprike, krompir, malo bibera i soli, pa još malo dinstati. Skinuti sa vatre, posuti iseckanim peršunom i služiti.
____________________________________________________
Složenac sa kiselim kupusom
Potrebno je:
1 kg krompira
1 veći crveni luk
200 g slanine
600 g kiselog kupusa
2 jajeta
so
biber
1 kašika masti (maslaca)
Priprema
Slaninu iseći na kockice i popržiti na malo ulja, dodati sitno seckan luk, još malo pržiti, pa dodati kiseli kupus, dinstati dok ne dobije boju.
Skuvati krompir izgnječiti, umešati mast, jaja, so, biber po ukusu.
Nauljiti manju okruglu tepsiju (kalup) staviti krompir pire, poravnati na to staviti polovinu kiselog kupusa, krompir pire, kupus i na kraju krompir pire.
Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
__________________________________________
Punjeni krompir sa mlevenim mesom
Potrebno je:
1 kg krompira
200 g mlevenog mešanog mesa
1 srednja glavica crnog luka
pradajz sok (proizvoljno)
1 šargarepa
1 jaje
kornifleks
origano
peršun (iseckan sitno)
đumbir u zrnu
100 g kačkavalja
Priprema
Krompir zapeći u ljusci na laganoj vatri, da bude polupečen, skinuti ljusku, iseći krompir na polovine i dubiti na sredini te polovine
Fil: Glavicu luka iseći sitno, zapeći na maslinovom ulju, dodati mleveno meso, zajedno mešati, dodati pradajz sok, origano, đumbir i peršun. Kada je fil gotov, napuniti prethodno izdubljen krpompir filom.
Umutiti žumance, dodati usitnjen kornifleks u žumance. Kropir umešati u žumance i korniflex, na vrh napunjenog krompira, staviti malo kačkavalja.
Punjen krompir poređati u vatrostalnu činiju i peći na 180 stepeni 40 minuta.
Punjen krompir služiti uz pavlaku.
________________________________________________________
Punjeni krompir (2)
Potrebno je:
8 krompira
1 kašika pavlake
100 g margarina
100 g kačkavalja (sira)
100 g parizera
2 jaja
Priprema
8 krompira dobro oprati i peći u rerni. Kada su pečeni, preseći na pola (mogu se oljuštiti), izdubiti sredinu koliko može.
Nadev: 1 kašiku pavlake, 100 g margarina, 100 g kačkavalja, 100 g parizera, 1 jaje. To dobro izmešati i puniti krompir.
Ostatkom pavlake i jednim jajetom, premazati punjene krompire i vratiti u rernu još 20 minuta.
|