Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
09.09.2017, 19:54
Poruka: #1
|
|||
|
|||
Krompir na 100 nacina 3 riba
Salata od slanih sardela
Potrebno je: 10 slanih sardela 500 g krompira 1 glavica crnog luka 1 kašičica senfa maslinovo ulje sirće biber peršun celer 1 lumun Priprema Slane sardele očistiti i ostaviti da odstoje u vodi da izađe suvišna so. Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kockice. U krompir dodajte uz mešanje maslinovi ulje, iseckan peršun, celerov list, sitno iseckan crni luk. Ribu odvojite od kosti i sitno iseckajte pa ubacite u krompir i promešajte. U šoljici razmutite kašičicu senfa sa sokom od limuna pa sve prelijte preko salate i još jednom pomešajte. ___________________________________________________ Krompir sa haringama Potrebno je: 1 kg krompira 4 haringe 5 žumanaca 2 dl kisele pavlake maslac mrvice Priprema Uzeti dublji sud, namazati ga iznutra dobro maslacem pa posuti mrvicama. Krompir obariti, oljuštiti i iseći na tanke koturove i kao prvi red ga staviti u sud. Haringe očistiti od kostiju, dobro ih u mleku oprati, a zatim izvaditi i sitno iseći. Odvojeno umutiti žumanca i dodati kiselu pavlaku. Po krompiru staviti sitno isečene haringe, preliti ih razmućenim jajima i kiselom pavlakom, pa rećati tako dok se kalup ne napuni. Poslednji sloj treba da bude od krompira. Posuti mrvicama, preliti rastopljenim maslacem i peći na umerenoj vatri 3/4 sata. Služiti hladno. ____________________________________________________ Brodet od somovine Potrebno je: 600 g fileta soma 1/2 kg krompira 250 g paradajza 1 glavica crnog luka 3 čena belog luka 40 g maslinovog ulja 1 kašičica peršunovog lista so biber sok od 1/2 limuna Priprema Ribu iseći na komade i poprskati je sokom od limuna. Na ulju dinstati sitno, iseckan crni luk. Kada omekša poređati preko komade ribe, posoliti, pa staviti krompir isečen na komade. Opet posoliti i pobiberiti. Preko poređati oljušten i na kolutove isečen paradajz. Posuti peršunom i još malo posoliti. Odozgo staviti isečen beli luk. Naliti vodom da ogrezne. Kuvati na tihoj vatri, ne mešati već samo povremeno protresti blago šerpu. Kuvati dok krompir ne omekša. _____________________________________________________ Vekna od tunjevine i krompira Potrebno je: 1 konzerva tunjevine 1 jaje 1 krompir 1 kiseli krastavčić 1 paradajz 1 limun majonez peršunov list nekoliko maslinki mleveni biber so Priprema Skuvati i izgnječiti veći krompir, pa ga pomešati sa tunjevinom. Dodati limunov sok, kašiku majoneza, mleveni biber i so po ukusu i dobro umesiti. Staviti na činiju i oblikovati vekne. Spolja premazati majonezom i posuti sitno iseckanim tvrdo kuvanim jajetom, pomešanim sa peršunovim listom. Ukrasiti krastavcima i paradajzom isečenim na kolutove i maslinkama. _______________________________________________ Šnicle od ribe i krompira Potrebno je: 4 krompira 100g ribljeg mesa 1 glavica crnog luka 1 jaje 1-2 kašike brašna so biber Priprema Ribu očistiti, odvojiti je od kostiju i obariti. Istovremeno u drugom sudu obariti krompir, pa zajedno samleti meso i krompir. Dodati so, beli biber, iseckan i propržen luk, brašno i jaje. Sve dobro izmešati i praviti šnicle pa ih peći na vrelom ulju. |
|||
09.09.2017, 19:54
Poruka: #2
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 3 riba
Zapečena riba
Potrebno je: 2 parčeta ribe (može i više) 4-5 krompira (može i više) 1 veća glavica crnog luka 3 čena belog luka 1 puna kašika brašna 1 kašika mlevene paprike 1 dl belog vina 1 kašika seckanog peršuna 0,5 dl maslinovog ulja (ako nemate može obično suncokretevo) začiniti po želji Priprema Krompir oljuštriti i iseći na kolutove, crni luk na kockice, a beli luk što sitnije. Ribu začiniti po ukusu. U posudu sjediniti, krompir, mlevenu papriku, peršum, crni i beli luk i polako promešati. Zemljanu posudu nauljiti i u nju presuti pripremljenu smesu sa krompirom. Poravnati. Preliti belim vinom i vodom da ogrezne, pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada je krompir na pola pečen, odozgo utisnuti ribu i peći najpre s jedne, pa s druge strane, dok ne omekša. Jelo je gotovo, kad krompir potpuno omekša i suvišna tečnost uvri. Za dane posta odličan ručak. ______________________________________________________ Ukusna pastrmka Potrebno je: 800 g krompira 250 g paradajza 1 glavica crnog luka 50 g maslinovog ulja so biber 200 ml belog vina 3 pastrmke so suvi biljni začin Priprema Sitno iseckan crni luk upržiti na ulju, dodati na kocke isečen krompir i sitno iseckan paradajz. Promešati, naliti vinom, posoliti, pa dinstati oko 10 minuta. Pastrmke očistiti i usoliti. Izdinstano povrće sipati u vatrostalnu činiju i odozgo poredjati ribe. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta. ____________________________________________________ Šaran sa povrćem Potrebno je: 600 g šarana 500 g krompira 50 g slanine 3 kisela krastavca so suvi biljni začin ulje 1 dl belog vina 1 kašika peršuna Priprema Šnicle šarana usoliti, pa poređati u nauljen pleh. Staviti ih na 200 stepeni da se peku oko 15 minuta. Na ulju upržiti sitno iseckanu slaninu i na kocke iseckan krompir. Posoliti, pa dinstati oko 5 minuta. Izvaditi pleh, preko šarana sipati krompir i slaninu, posuti peršunom i na kolutove iseckanim krastavcima. Zaliti vinom. Vratiti jelo u rernu, pa peći još oko sat vremena, oko 45 minuta pokriveno folijom, nakon čega treba sklinuti foliju, da se jelo zapeče. ___________________________________________________ Salata od sardina i krompira Potrebno je: 1 kg krompira 3 manje glavice crnog luka 1 kutija sardine 1 tuba majoneza 2-3 kašičice senfa 4 jaja Priprema Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Iseći luk na režnjeve, posoliti i pomešati sa krompirom. Dodati sardine, majonez, senf, tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove i so po želji. Pažljivo pomešati. Ukrasiti kolutovima crvene paprike i peršunovim lišćem. ______________________________________________________ Đuveč od krompira i inćuna Potrebno je: 10 krompira, oljuštenih 2 luka 2 konzerve filea inćuna, usoljenih puter za podmazivanje 150 ml pavlake prezle biber Priprema Isecite krompir na tanke kriške, luk isecite na kolutove i iseckajte inćune. Podmažite puterom posudu i stavite prvo sloj krompira, sloj luka i inćuna, začinite biberom i završite slojem krompira. Preko stavite pola pavlake i pospite prezlama. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C pola sata, potom sipajte ostatak pavlake i pecite još 15 minuta. |
|||
« Starije Teme | Novije Teme »
|
Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik
Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.
Sva prava zadrzana Boemi Forum