RE: Krompir na 100 nacina 4 pile
Piletina u Coca-Cola sosu
Potrebno je:
400 g pilećeg filea
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
peršun
50 g maslaca
1 limun
1 kocka za supu
2 šolje Coca-cole
brašno
malo ulja
krompir
Priprema
U belndoru izmiksati šargarepu, crni luk i peršun. Sve zajedno dinstati na laganoj vatri u tiganju sa maslacem, dodati pileći file iseckan na kockice ili štapiće, dodati isceđen limun, izdrobiti pileću kocku za supu, radi jačeg ukusa, zatim dodati sos od koka kole
Sos od koka kole: Staviti margarin u dublji tiganj, dodati malo brašna. Brašno treba da bude zlatne boje, bez grudvica, dodati dve šolje koka kole i mešati neprestano, dok ne postane gusto.
Obariti krompir isečen na kocke, pomešati krompir sa peršunom i margarinom.
Servirati zajedno krompir i piletinu. Prijatno!
______________________________________________
Kentaki piletina
Potrebno je:
4 parčeta pilećeg belog meso (za četiri osobe)
1 margarin
100 g prezle
susam (količina po želji)
250 g kačkavalj (najbolje dimljeni, a može i parmezan iz kesice)
500 g krompir
mešavina začina
Priprema
Oljuštiti krompir, iseći ga na kocke i odložiti dok se ne spremi meso.
U jednu posudu pomešati prezle, izrendani kačkavalj, susam i kašiku mešavine začina. Margarin potpuno otopiti.
Komad mesa umočiti u rastopljeni margarin a zatim uvaljati u smesu sa prezlama. Meso se ređa po sredini pleha za pečenje i kad ste to uradili oko njega stavite krompir. Preostalu smesu sa prezlama ravnomerno pobacajte po krompiru a i prelijte ga sa preostalim margarinom.
Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 40-45 minuta.
________________________________________________
Kuglice od belog mesa
Potrebno
Za ćufte:
250 g mlevenog belog mesa
100 g pečuraka
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kašike prezli
so
biber
začin
Za pire krompir:
1 kg krompira
1 žumance
so
Za paniranje:
1 belance
1 jaje
brašno
prezle
Priprema
Glavicu crnog luka sitno iseckati i propržiti na malo ulja. U mleveno meso dodati sitno iseckane pečurke, propržen luk, jaje, prezle, začiniti po ukusu i sve sjediniti. Sa malo nauljenim rukama praviti male kuglice-ćuftice i pržiti ih na ulju.
Krompir očistiti, obariti, pa procediti, dodati žumance i so po ukusu, pa napraviti pire. Ostaviti da se malo prohladi, pa uzimati po kašiku, rastanjiti na ruku, staviti po jednu ćufticu i obložiti je sa pire krompirom.
Svaku kuglicu uvaljati u brašno, pa u izmućeno jaje sa belancetom i na kraju u prezle.
Pržiti u dubljoj masnoći ili u fritezi.
______________________________________________________
Pečeno pile s krompirom i paradajzom
Potrebno je:
pileći bataci
čeri paradajz
krompir
sveži origano ili ruzmarin
sveži majoran
so
maslinovo ulje
sirće
so i crni biber
Priprema
Koristite batake bez kostiju ili ih nožem odvojite od kostiju . Meso isecite na velike komade i ispržite u tiganju. Prvo ih pržite s kožom prema dole da bi se oslobodila masnoća. Začinite solju.
Vrhom noža zasecite čeri paradajze i ostavite ih u vrućoj vodi jedan minut. Izvadite ih i oljuštite.
Skuvajte cele krompire. Ocedite ih, stavite u posudu s paradajzima i prstima prepolovite.
Napravite zeleni preliv; sameljite i usitnite zelene začine zajedno sa solju. Nakon prvog mlevenja dodajte maslinovo ulje, sirće i crni biber pa ponovo sameljite.
Kada piletina s obe strane porumeni, dodajte povrće i promešajte. Smesu stavite u tiganj i zalijte zelenim prelivom. Jelo pecite 30-40 minuta na 180-220 stepeni, dok ne dobije zlatnu boju.
_____________________________________________
Lake pileće pljeskavice
Potrebno je:
1 pile
500 g krompira
5 šargarepi
3 jaja
so
biber začin
prezle
Priprema
Skuvati piletinu, krompir i šargarepu pa samleti na mašini. Kada sameljemo dodamo jedno jaje, posolimo, dodamo biber i suvi začin.
Od te mase oblikovati pljeskavice, pa pohovati i to na sledeći način, prvo u prezle, zatim u jaja, pa ponovo u prezle.
Pržiti na ulju, na umerenoj vatri. I ako će vam se činiti da je masa suva, jedno jaje je sasvim dovoljno da to sve poveže, neće se raspadati provereno.
________________________________________________
Pileći paprikaš sa krompirom
Potrebno je:
1 pile
1 kg krompira
1 dl ulja
1 šargarepa
1 paradajz
1 kašičina paradajza iz tube
2 glavice crnog luka
1 paprika
aleva paprika
peršunov list
mleveni biber
so
Priprema
Očišćeno pile iseći na komade i oprati.
Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Kada je meso upola kuvano dodati kašičicu paradajza iz tube, malo aleve paprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola litra vode i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo. Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.
|