Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
09.09.2017, 20:00
Poruka: #1
|
|||
|
|||
![]()
Krompir čorba
Potrebno je: 500 g krompira 50 g kajmaka 1 dl mleka 1 glavica crnog luka 1/2 ljute papričice 1 kašika seckanog peršuna so Priprema Krompir oljuštiti, oprati i kuvati u posoljenoj vodi sa sitno iseckanim crnim lukom. Kuvati oko 20 minuta na umerenoj temperaturi i pred kraj dodati ljutu papričicu isečenu na rezance. Umutiti kajmak sa pavlakom i postepeno, u tankom mlazu, uz stalno mešanje sipati u kuvan krompir. Pustiti da provri i kuvati još minut-dva. Čorbu poslužiti garniranu iseckanim lišćem peršuna. _____________________________________________________ Čorba od krompira 2 Potrebno je: 1 kg krompira 1 kašika masti ili ulja 3 kašike kisele pavlake 1 kašičica aleve paprike 1 kašika brašna 1 jaje 1 paprika babura peršunov list so Priprema Krompir oljuštiti, oprati i iseći na sitne kockice. U šerpi na zagrejanoj masti, ulju ili maslacu, propržiti kašiku brašna, dodati kašičicu aleve paprike, pa krompir spustiti u zapršku, dobro promešati i naliti hladnom vodom. Posoliti, dodati opranu, očišćenu i isečenu papriku i kuvati na umerenoj temperaturi. Kada je krompir kuvan, skinuti sa vatre i začiniti čorbu: u tanjiru izmešati žumnce sa kiselom pavlakom i, uz mešanje, sipati u čorbu. Napomena: krompir se može začiniti i kajmakom. Takođe, može se zakiseliti sa 2 kašike vinskog sirćeta, sokom od limuna ili kiselim mlekom. _______________________________________________________ Berlinska krompir-čorba Potrebno je: 750 g krompira 500 g junećeg mesa 1,5 l vode 1 veza mešane zeleni 50 g suve slanine 1 glavica crnog luka 1/4 kašičice timijana 1/2 veze lista peršuna biber so Priprema Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Povrće za supu očistiti i iseći na kolutove. Juneće meso iseći na manje komade, staviti u hladnu vodu, malo posoliti i poklopljeno kuvati na umerenoj temperaturi oko sat i po. Posle pola sata kuvanja dodati povrće za supu. Kada omekša dodati krompir i sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi. Posebno u teflonskom tiganju ispržiti iseckanu slaninu i sitno iseckan crni luk. Pržiti zajedno da porumeni i slanina postane hrskava. Izvaditi kuvano meso i krompir iz čorbe. Krompir ispasirati, a meso razdvojiti na vlakna pomoću dve viljuške. Sve vratiti u čorbu, posoliti, pobiberiti, posuti prženom slaninom i seckanim peršunom i odmah poslužiti. __________________________________________________ Narandžasta krem čorbica Potrebno je: 1 crni luk 2-3 šargarepe 2-3 krompira 1-2 tikvice 1 kocka za supu (goveđa, juneća) 1 pavlaka so biber začin (po želji) peršun ili bosiljak Priprema Izdinstati luk, krompir iseći na kocke, šargarepu izrendati. U posebnu šerpu skuvati bujon (goveđi, juneći). Tikvice iseći na kocke, malo posoliti i ostaviti da se ocede. Kad je luk gotov, dodati krompir, šargarepu i još malo dinstati, uz mešanje, zatim sipati bujon (slobodno dodati još vode), kuvati dok krompir ne omekša. Tikvice dodati kad je krompir kuvan, kuvati ih jos 15-ak minuta na laganoj vatri. Dodati začine po želji. Procediti čorbu, u blenderu izmiksati povrće i vratiti ga u šerpu, na laganu vatru. U posebnu činiju, odvojiti kutlačom malo čorbe i dodati 2-3 kašike pavlake sjediniti masu i vratiti je u čorbu. Pre služenja dodati svež peršun ili bosiljak. Prijatno. _______________________________________________ Supa od praziluka Potrebno je: 3 praziluka 3 kasike margarina 3 veća krompira 1 l vode 2 kašike kisele pavlake aleva paprika peršunovo lišće biber so Priprema Otopite margarin i na njemu propržite iseckan praziluk. Krompir iseckajte na kockice, pomešajte sa prazilukom i pržite još malo. Dodajte alevu papriku, so, biber i nalijte vodom. Kuvajte da povrće omekša. Viljuškom izgnječite krompir, stavite sitno iseckan peršun i začinite supu kiselom pavlakom. |
|||
09.09.2017, 20:01
Poruka: #2
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 6 corbe
Supa od krompira i praziluka
Potrebno je: 200 g krompira 3 praziluka 1 glavica crnog luka 100 g belog dela dimljene slanine 5 dl supe od povrća 1 veza peršunovo lišće biber so Priprema Krupno iseći krompir, crni luk i praziluk. Zagrejati isečenu slaninu da se otopi masnoća i propržiti crni luk i praziluk. Dodati krompir, preliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi pola sata, da povrće omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako ukuva previše supe, po potrebi doliti još vode. Kuvanu supu garnirati sitno iseckanim lišćem i poslužiti. ________________________________________________________ Šumadijska čorba Potrebno je: 500 g krompira 1 zelena paprika 1 glavica crnog luka 1 veza zelen (peršun) 2 kašike kajmaka 1 dl mleka peršunov list so Priprema Kuvati zajedno oljušten i na kockice isečen krompir, iseckan luk, na režnjeve isečenu papriku i na kockice iseckanu zelen. Čorbu posoliti. Kada je povrće skuvano, čorbi dodati kajmak i mleko pa sve lagano promešati. Pre serviranja posuti iseckanim peršunovim listom. ____________________________________________________ Čorba od brokolija i karfiola Potrebno je: 1 glavica brokolija 1/2 manjeg karfiola 2 krompira 3 dl mleka brašno suvi začin so biber 1 dl pavlake Priprema Brokoli, karfiol i krompir (isečen na kocke) kuvati u slanoj vodi. Kada omekša malo ih usitniti, (ako želite možete ih ispasirati) i zatim dodati mleko, koje ste pomešali sa malo brašna (za zapršku), da bi se čorba zgusnula malo. Začiniti solju, biberom, začinom i još malo prokuvati. Kada je čorba gotova, umešati 1 dl pavlake i poslužiti. _____________________________________________________ Krušedolski lonac Potrebno je: 1 kg goveđeg mesa od prsiju 200 g crnog luka 300 g šargarepe 200 g paštrnjaka 400 g krompira biber so Priprema Goveđa prsa oprati, posoliti i pristaviti u vodu. Posudu sa mesom staviti na blagu temperaturu da lagano kuva. Kuvanje traje oko sat ipo vremena. Crni luk narezati na rebarca, šargarepu narezati na kocke. Paštrnjak i krompir narezati na kocke. Nakon sat ipo kuvanja dodamo mesu ovako pripremljeno povrće, kao i krompir i kuvati još 45 minuta. Kad je sve kuvano, goveđa prsa izvadimo iz posude i narežemo na kocke. Vratimo u posudu gde se i kuvalo. Jelo začinimo biberom. _________________________________________________ Krem čorba od kelerabe i krompira Potrebno je: 800 g krompira 2 kelerabe 1 l supe od povrća 2 dl pavlake 2 glavice crnog luka 2 kašike ulja 1 veza peršunovog lisća muskatno orašče biber so Priprema Kelerabu i krompir očistiti i iseći na kockice. Zagrejati ulje i izdinstati sitno iseckan crni luk. Dodati kelerabu i krompir, dobro promešati i preliti supom od povrća. Kada proključa, smanjiti temperaturu i kuvati 20 minuta. Nekoliko kašika kuvanog povrća izvaditi a ostatak ispasirati. Umešati pavlaku i vratiti seckano povrće odvojeno na stranu. Čorbu po ukusu posoliti i pobiberiti i na kraju posuti sitno iseckanim peršunom. |
|||
09.09.2017, 20:02
Poruka: #3
|
|||
|
|||
RE: Krompir na 100 nacina 6 corbe
Čorba od pečuraka i krompira
Potrebno je: 500 g krompira 150 g šampinjona 100 g brašna malo margarina celerov i peršunov list so Priprema U 1,5 l vode skuvati krompir iseckan na kockice. Kad omekša, posoliti ga. Šampinjone izrezane na listiće propržiti na margarinu pa im dodati seckan celerov i peršunov list. Od 100 grama brašna napraviti zapršku koju treba razrediti sa malo vode. Sve sastojke staviti u čorbu od krompira, promešati i posoliti po ukusu. ___________________________________________ Šarena čorba Potrebno je: 1 šolja graška 2 šargarepe 1 manji krompir 1 manja glavica celera 1 koren paškanata 1 koren peršuna 2 kašike ulja 1 manja glavica luka 1 veza lista peršuna biber so voda ili pileća supa Priprema Očistiti sve povrče i iseckati na kockice. Zagrejati ulje, staviti sitno iseckan luk i dinstati da bude staklast. Zatim dodati seckanu šargarepu, peršun, paškanat, celer, grašak i krompir, kratko prodinstati i začiniti po ukusu. Sipati vodu ili supu i pustiti da prokuva. Kada proključa, smanjiti temperaturu, napola poklopiti i pustiti da se krčka dok povrće ne omekša. Na kraju dodati seckan list peršuna i poslužiti. ________________________________________________________ Potaž od praziluka Potrebno je: 4 struka praziluka 1 glavica crnog luka 3 krompira maslinovo ulje biber začin od sušenog povrća so Priprema Oljuštite, operite i isecite na sitne komade praziluk, oljuštite krompir i crni luk, pa sve spustite u onoliko osoljene i pobiberene vode koliko je potrebno da povrće ogrezne. Kuvajte 45 minuta. Ispasirajte povrće. Ukoliko kuvate povrće sa uljem, stavite ga prilikom kuvanja u vodu, a ako koristite margarin, služite ga posebno. Ovaj potaž može da se pravi i tako da se povrće ne pasira. U tom slučaju praziluk, krompir i luk isecite vrlo sitno. Zakiselite potaž po želji limunovim sokom ili sirćetom i služite uz ribu s roštilja. _______________________________________________ Čorba od praziluka Potrebno je: 500 g praziluka 1 l juneće supe 2 šargarepe 1 kašika kukuruznog brašna 2 krompira 1/2 šolje puter Priprema Očistiti praziluk i iseckati ga na tanke kolutiće. Krompir i šargarepu očistiti i iseći na kockice. Zagrejati puter i izdinstati praziluk da porumeni, sve vreme mešajući. Dodati brašno, promešati, zatim šargarepu, krompir i supu. Pustiti da proključa, smanjiti vatru i krčkati dok povrće ne omekša. Ova čorba može po želji da se ispasira u blenderu i posluži kao krem čorba garnirana kašikom pavlake. ____________________________________________________ Krem čorbica od tikvica Potrebno je: 500 g tikvica mladih 300 g krompira 200 g šargarepe 1 glavica crnog luka 1 kašika začina biber po ukusu 50 g maslaca peršun seckan 200 ml kisele pavlake Priprema Maslac otopiti u serpi i dodajte seckan crni luk, kratko prodinstajte zatim dodati isečene tikvice na kockice. Dodati očišćen i isečen krompir i šargerepu na kocikice začiniti sa 1 kašikom začina, dodati bibera po ukusu. Kuvati dok povrće ne omekša. Potom procediti ispasrati i vratiti u sud o kojem smo kuvali. Čorbici dodamo 200 ml kisele pavlake i kuvati još 2 minuta. |
|||
« Starije Teme | Novije Teme »
|
Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik
Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2023Boemi Forum.
Sva prava zadrzana Boemi Forum