Datum i vreme: 29.03.2024, 16:19 Dobro Došli, Gost! (PrijavaRegistracija)


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
Cevap yazOdgovori  Nova TemaNova Tema 

18906 views

Ajvar

30.06.2015, 19:14 (Zadnja izmena: 30.06.2015 19:16 od Katica.)
Poruka: #11
Nije na vezi
Ajvar
Domaći ajvar

Sastojci:
- paprike SLONOVO UVO ..... 10 kg
- so .........10 kašika
- plavi patlidžan ........... 2 kg
- ulje ............. 2 l
- sirćetna esencija .......... 1 kašika
- konzervans .......... 1 komad



Paprike i patlidžan obrisati suvom krpom pa ih ispeći sa svih strana.Stavljati ih u jednu veću šerpu i poklopiti da bi se posle lakše ljuštile.

Kad se malo prohlade paprike oljuštiti i očistiti od semenki.

Staviti ih u jedan čist džak od krompira i okačiti džak negde da se paprike iscede. Nakon dva sata kad su se paprike iscedile samleti ih na mašini za meso.U šerpu sipati ulje pa dodati papriku i patlidžan.Posoliti po ukusu i pržiti papriku na jakoj vatri stalno mešajući da ne zagori.Dodati sirćetnu esenciju i pred kraj konzervans.Kuvati još malo dok se skroz ne zgusne. Kad je gotovo odmah tako vruće sipati u tegle i zatvoriti metalnim poklopcem.
Quote
30.06.2015, 19:20
Poruka: #12
Nije na vezi
Ajvar
Recept za domaći ajvar ali sa barenim paprikama i modrim patlidžanom.


Sastojci:

5kg mesnatih paprika
2kg modrih palidžana
3l voda
0,5l sirćeta
0,5 l ulja
250 gr šećera
250gr soli


Pripema:

Paprike očistite od drškica i semenki i isecite na komade. Modri patlidžan oljuštite i isto isecite na komade. Vodu,sirće,so i šećer pomešati i staviti da se kuva. Kad proključa dodajte paprike i paradajz i kuvajte dok ne omekšaju. Zatim procediti,samleti i pržite na ulju dok ne ispari tečnost.Kad ajvar dobije potrbnu gustinu sipa se u tople tegle i ostavlja u toplu rernu da uhfati koricu. Sutradan zatvorite tegle.
Quote
30.06.2015, 19:24 (Zadnja izmena: 30.06.2015 19:24 od Katica.)
Poruka: #13
Nije na vezi
Ajvar
Letnji ajvar




Ajvar je čudo. Zaista pravo čudo za čije spremanje je zaista potrebno puno vremena, truda i volje. Međutim evo kako da spremite letnju verziju. Probajte, zaista je odličan!


Sastojci:

300 g ulja
so
1 kg paprika
1 kg plavog patlidžana
1 kg crvenog paradajza


Priprema:

Paprike ispecite, oljuštite očistite od semenki i stavite da se ocede od vode. Paradajz i patlidžan opecite u rerni, oljuštite i ocedite. Svo povrće iseckajte na krupnije parčiće i sameljite. Zagrejte ulje i sipajte pripremljene sastojke. Pržite 20 min. na tihoj vatri. Posolite po ukusu i dodajte, ukoliko volite, sitno iseckan beli luk. Uz ovu salatu odlično ide sir i vruća pogača.
Quote
30.06.2015, 19:27
Poruka: #14
Nije na vezi
Ajvar
Neprženi ajvar od zelenog paradajza



Ajvar od zelenog paradajza je ustvari namaz sa zelenim paradajzom i renom.
Veoma je ukusno i otvara apetit. Probajte.


Sastojci:

2kg zelenog paradajza
200gr rena
200gr senfa
1 šolja ulja
so


Priprema:

Oprati paradajz, očstiti i samleti na mašini za meso, pa ostaviti preko noći da se icedi.
Sutradan dodati senf, rendani ren, ulje i so po ukusu. Dobro promešati.
Ajvar sipati u tegle, dobro zatvoriti i ostaviti na hladno i tamno mesto.
Quote
30.06.2015, 19:30
Poruka: #15
Nije na vezi
Ajvar
Ajvar

Sastojci:

10kg crvenih mesnatih paprika
2 kašike soli
2 kašike šerera
2-3 kašike sirćeta
½ litre ulja


Priprema:

Paprike dobro operite, obrišite i ispecite na plotni. Stavite u kese dok se ne ohlade i ne omekšaju. Nakon toga ih oljuštite i dobro očistite od semenki. Ostavite ih preko noći (najmanje 5-6 sati) na rešetki da se dobro ocede. Kada se ocede sameljite ih u mašini za meso. Pržite ih na malo ulja dok ne krenu da se lepe za dno posude (mešajte drvenom varjačom da se ne zalepi) dodajte ostatak ulja koje ste malo ugrejali, šećer, so i sirće i pržite neprestano mešajući dok smesa ne počne da se odvaja. Stavite u zagrejane tegle, pospite sa malo konzervansa, zatvorite dobro i uvijte ih u novine i pokrijte starim ćebetom da se polako ohlade.
Quote
Cevap yazOdgovori 


Skoči na Forum:

Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik


Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2024Boemi Forum.

Sva prava zadrzana Boemi Forum