Sveti prorok Jelisej
27. jun / 14. jun
Prorok Jelisej živeo je osam stotina godina pre Hrista, a bio je učenik proroka Ilije i njegov naslednik. Proročanski dar je na Jeliseja prešao sa Ilije, posredstvom Ilijinog ogrtača, koji mu je ovaj bacio prilikom uznošenja na nebo. Jelisej je bio iz plemena Ruvimovog, prvog sin praoca Jakova, sin Safatov.
I prorok Jelisej je Božjom pomoću činio razna čuda da bi izraelski narod odvratio od idolopoklonstva.
Jednom je Jelisej otišao u grad Vetilj, u kome su se stanovnici klanjali zlatnom teletu. Prorok beše već star i od starosti kosa mu je otpala. Pred gradom ga ugledaju neka nevaljala deca, pa ga zbog opale kose počnu ismevati. Proroku beše krivo kako deca s njim, kao starim čovekom teraju šegu, te stade i ćutke ih posmatraše. Deca se još više ubezobraziše, te počnu izazivati proroka i iz sveg glasa vikati: "Hodi, ćelo, hodi!"
Kad prorok više nije mogao trpeti dečje bezobrazluk, diže oči k nebu pa reče: "Bog neka vam plati!", pa produži put. U taj mah stvoriše se odnekuda dva velika i strašna medveda, i za čas rastrgoše četrdeset i dva deteta.
Drugi put se jedna udovica potuži proroku Jeliseju, kako joj je muž umro i ostavio neki dug, pa sad poverilac hoće da joj za dug odvede dva sina u roblje, jer su se u to vreme ljudi za dug mogli prodavati. Prorok se sažali pa joj reče: "Šta da radim? Imaš li štogod u kući?" Žena odgovori: "Ništa drugo, već jedan sudić sa malo zejtina". Prorok joj reče: "Idi, išti od suseda prazne sudove na zajam što više možeš, pa se zatvori u svoju kuću zajedno sa sinovima i iz onog noćnog sudića sipaj zejtin u sve pozajmljene sudove redom, pa ćeš videti šta će biti". Tako žena i učini, i sve je sudove redom punila dok se svi ne napuniše, i još je iz sudića tekao zejtin, a kad je i poslednji sud napunila, i zejtin iz sudića prestade teći. Prorok je nauči da sav zejtin proda, i da od dobijenog novca isplati dug, a što joj novca preostane, da kupi hrane za sebe i svoje sinove. Tako se udovica izbavi duga, toga zloga druga.
U to vreme živeo je i Neman, vojvoda sirski (sirijski), koji je uživao veliko poverenje kod svog gospodara, ali je imao jednu veliku nevolju: bio je gubav. Lečio se, ali se nije mogao izlečiti. Neman je imao jednu sluškinju Izraelku, koja jednom reče ženi Nemanovoj: "Kad bi gospodar otišao do proroka Jeliseja u Samariju, te da ga zamoli, on bi ga zacelo od gube mogao isceliti".
Neman zatraži dozvolu od svoga gospodara, cara sirskog, i ovaj mu je dade, još mu napiše i pismo za izraelskog cara, da se pobrine za njegovog vojvodu da se živ i zdrav vrati. Neman pođe u zemlju izraelsku, ponevši sa sobom mnogo srebra i zlata i deset pari lepih novih haljina. Došavši kod izraelskog cara, predade mu pismo. Kad je car pismo pročitao, beše mu veoma krivo pa reče: "Zar sam ja Bog da mogu i povratiti život, te šalje k meni da oprostim čoveka gube? Eto, vidite, kako car sirski samo traži zađevice samnom!"
Taj glas raznese se po celoj izraelskoj zemlji, pa dođe i do ušiju proroka Jeliseja, koji odmah posla caru poruku da Nemana upute k njemu. Kad je vojvoda, s kolima konjima došao pred kuću u kojoj je Jelisej stanovao, posla u kuću da jave poruku da je došao. Prorok i ne izađe pred gospodstvo Nemanovo, nego mu preko sluge reče da ode i sedam puta se okupa u reci Jordanu, i da će ozdraviti.
Neman se naljuti kad ču šta je prorok rekao, pa reče: "Ja mišljah da će on izaći preda me, kad čuje ko je došao, da će svoju ruku metnuti na mene i pozvati ime Boga svoga, da me tako gube očisti - a on me šalje u Jordan da se okupam! Zar ja nemam boljih voda u mojoj zemlji da se kupam, kao što su Avana i Farfar, nego u mutnom Jordanu?" Neman se htede vratiti natrag, ali ga sluge počeše da mole da posluša, te on ipak ode na Jordan, sedam puta se okupa, i vide da je njegovo telopostalo glatko kao u mladog deteta i da gube nestade.
Radosni Neman vrati se Jeliseju da mu zahvali i da ga obdari, i poče ga nuditi svim onim što je doneo. No, Jelisej ne htede, na sve navaljivanje, ništa od darova uzeti, već mu reče neka sve nosi natrag i neka pođe s mirom, jer njemu Jeliseju, ne treba ni srebra ni zlata, ni skupocenih haljina. Neman se vrati, s sve to je gledao i slušao sluga Jelisejev, Gijezije. Kad se Neman malo udalji, Gijezije pomisli u sebi: sad ću prekim putem istrčati pred Nemana, pa ću mu zatražiti štogod od darova. Što namisli to i učini. Kad ga vide Nemanzaustavi kola, a Gijezije mu reče: "Sad baš ovoga dođoše dva mladića mome gospodaru i mole ga da im što podeli, pa me gospodar posla da mu daš za ta dva mladića jedan talant srebra i dva para haljina". Neman mu drage volje dade još i više: dva talanta srebra i dva para haljina. Neman produži put, a Gijezije nađe zgodno mesto i sakri ono što je dobio, pa se vrati kući misleći da Jelisej ništa o tome ne zna.
Malo posle Jelisej upita slugu: "Gijezije, a gde bejaše ti malo pre?" Ko? Ja! Nigde, tu sam bio i nikuda nisam makao", odgovori Gijezije.
Na to mu prorok reče: "Zar ti misliš da ja nisam bio duhom uz tebe i da ne znam šta si od čoveka uzeo, da bi se obogatio, a nisi pomišljao da je Neman do skoro bio gubav, i da guba može preći na tebe? Za to, zbog lakomosti tvoje za bogatstvom, neka prione guba Nemanova na tebe i na potomstvo tvoje". I tako se dogodi, i Gejezije posta gubav.
Prorok Jelisej je umro u Samariji, a sahranjen je u Sevastoplju.
Spomen proroku Jeliseju čini se 27. juna (14. juna).
Na ikoni prorok Jelisej predstavlja se u običnom tadašnjem odelu, gologlav, star i ćelav, a moglo bi i u onom momentu kako usled njegove kletve, izleću dva medveda i rastržu nevaljalu decu.
Na dan svetog Jeliseja seje se proso: "Jelisije proso sije, ide Vide da ga obiđe" (Vidovdan je dan posle Jeliseja).