RE: Krompir na 100 nacina 2
Proja za gurmane
Potrebno je:
3 čaše od jodurta projinog brašna
3 čaše od jogurta brašna tip 400
6 jaja
300 g sira
250 g kajmaka
1 prašak za pecivo
Priprema
Izmešati projino i obično brašno, dodati prašak za pecivo, sir i kajmak i dobro izmešati.
Odvojiti belanca od žumanca, prvo ulupamo dobro belanca u šnen, i postepeno dodajemo žumance jedno po jedno. Zatim sjedinimo sa projom polako dodavati da testo ne padne, staviti u podmazan pleh i peći na 250 stepeni 45-55min.
____________________________________________________
Proja lukovača
Potrebno je:
800 g belog kukuruznog brašna
3 veze mladog crnog luka
1 dl ulja
so
Priprema
Mladi luk očistite, operite, pa isecite zajedno sa zelenim perima i propržite na ulju. U dublju posudu sipajte brašno, na sredini načinite udubljenje i naspite prohlađen prženi luk. Posolite po ukusu uz dolivanje malo vode i ulja, pa zamesite srednje meko testo. Preručite ga u podmazan pleh, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 225 stepeni, dok ne porumeni.
____________________________________________________
Pizza-proja
Testo:
2 jajeta
1 dl ulja
1 dl mleka
1 dl kisele vode
kukuruzno brašno oko 300 g
1 prašak za pecivo
so
Fil:
150 g šunke
200 g kačkavalja
200 g pečurki
origano (ko voli)
50 g kečapa
so
Priprema
Jaja, ulje, mleko, kiselu vodu, prašak za pecivo i so pomešati, pa postepeno dodavati kukuruzno brašno, da se dobije mekano testo. Podeliti na dva dela. U podmazanu tepsiju staviti prvi deo, pa premazati kečapom. Šunku, kačkavalj i pečurke (koje su predhodno malo izdintane), origano, pomešati, posoliti, pa filovati.
Preko staviti drugi deo testa.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C 25 minuta.
______________________________________________________
Proja sa blitvom
Potrebno je:
2 jajeta
1/2 šoljice ulja
1 čaša kukuruznog brašna
1 čaša običnog mekog brašna
1 čaša jogurta
1 kašičica soli
1 čaša kisele vode
1 prašak za pecivo
blitva ili spanać
sir (po želji)
Priprema
Umutiti 2 jajeta, dodati 1 čašu jogurta, pola šoljice ulja, 1 čašu kisele vode, kašičicu soli, 1 pecivo, po jednu čašu pšeničnog i kukuruznog brašna (po potrebi dodati još malo, da bi bilo malo gušće, nego za palačinke).
Zatim dodati spanać ili blitvu po želji i malo sira. To sipati u pouljenu i brašnom posutu tepsiju i peći, dok lepo ne porumeni.
___________________________________________________
Proja sa leblebijama
Potrebno je:
3 šolje leblebija
3 jajeta
1,5 kesica praška za pecivo
1 kašika maslaca
1/2 šolje belog kukuruznog brašna
1/2 kašičice soli
mleko
Priprema
Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati.
U topao pire dodati na listiće nasečen maslac, mešati dok se ne istopi, zatim umešati prethodno razmućena žumanca, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i naliti mleka koliko je potrebno da se dobije srednje gusta kaša. Na kraju pažljivo umešati čvrsto umućen sneg od belanaca.
Ovako pripremljenu smesu sipati u maslacem namazan i kukuruznim brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 225 °C oko 60 minuta. Poslužiti toplo.
_________________________________________________
Masna proja
Potrebno je:
600 g kukuruznog belog brašna
200 g sira
4 jajeta
300 g kajmaka
3 kašike masti
voda
mleko
Priprema
Kukuruzno brašno prosejati i dodati izgnječen sir i 100 g kajmaka i dobro umučena jaja. Sve pomešati sa vodom i mlekom, (da masa ne bude mnogo gusta).
Sipati u pleh i peći u pećnici na 200 stepeni da lepo porumeni.
Pred sam kraj pečenja, preliti rastopljenim kajmakom i služiti toplo.
_______________________________________________________
Projara sa testeninom
Potrebno je:
500 g kukuruznog brašna
2 jajeta
1 prašak za pecivo
1/2 pavlake
1 kriška sira
1 dl ulja
1/2 kese spiralne testenine
50 g šunke
voda
so
Priprema
Staviti 1,5 l vode, kašiču soli i kašiku ulja da proključa i u ključalu vodu sipati testeninu. Mešati sa varjačom 10 minuta pa skloniti sa vatre. Procediti i hladnom vodom isprati.
Jaja, so, pavlaku i sir izmešati, dodati testeninu i ulje.
Kukuruzno brašno pomešati sa praškom za pecivo pa dodati u jaja.
Šunku izrendati i pomešati sa smesom. Nastaviti mešanje sa varjačom i razliti u podmazan pleh i peći na 220 C.
________________________________________________
Moderne projice
Potrebno je:
3 jajeta
2,5 šoljice ulja
3 šoljice jogurta
3 šoljice belog kukuruznog brašna
3 šoljice pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 kriška sira
Priprema
Umutiti posebno žumanca, dodati belanca, zatim ulje, jogurt, kukuruzno brašno, pšenično brašno, izgnječen sir i sve dobro sjediniti.
Tako pripremljenu masu sipati u kalupe i peći u pećnici na temperaturi od 200 stepeni.
_________________________________________________________
Projara
Potrebno je:
4 jaja
1 šoljica ulja
3 šoljice kukuruznog brašna
3 šoljice belog brašna
5 šoljica mleka
1 prašak za pecivo
400 g sira
1/2 margarina za podmazivanje
Priprema
Izgnječiti grubo sir viljuškom, dodati umućena jaja, pa promešati. Zatim dodati šoljicu ulja, kukuruznog brašna, belog brašna, mleka, i na kraju prašak za pecivo. Sve sastojke dobro izmiksati.
Pleh u kome ćete peći projaru, premazite malo margarinom. Rernu predhodno malo zagrejte.
Sipajte testo, pečite na 220 C, dok ne dobije lepu rumenu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo prohladi, pa tek onda sečite.
_________________________________________________________
Projara sa sirom
Potrebno je:
400 g sira (izmrviti ne mnogo sitno)
3 jajeta
3 čaše projinog brašna (može i 2 projinog i 1 pšeničnog brašna)
3 kašike belog brašna (3 kašike kukuruznog griza, ako se meša brašno)
2 kašike pšeničnog griza
1 čaša ulja
1 kiselo mleko
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
1-1,5 čaša kisele vode
susam (po želji)
Priprema
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, onda zajedno sa svim ostalim sastojcima dodati u već umućena jaja.
Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh i posuti susamom.
________________________________________________
Projice
Potrebno je:
1,5 šolja kukuruznog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja ulja
1 šolja kisele vode
1 šolja kiselog mleka
300 g sira
malo praška za pecivo
4 jajeta
150 g salame
150 g kiselih krastavaca
malo soli
Priprema
Salamu i kisele krastavce iseckati na kockice. Kukuruzno brašno, pšenično brašno, ulje, kiselu vodu, kiselo mleko, sir (izmrvljen), malo praška za pecivo, jaja i so sjediniti.
U smesu dodati iseckanu salamu i kisele krastavce.
Modle i pleh podmazati margarinom i izliti smesu, do 2/3 modle.
Peći na 200 stepeni 20 minuta, dok ne porumene.
_____________________________________________________
Šarene projice
Potrebno je:
1 čaša kiselog mleka (ili jogurta)
1 čaša od jogurta belog brašna
1 čaša od jogurta projinog brašna
1 prašak za pecivo
4 jajeta
1 kašika masti
1 šoljica ulja
150 g sitanog sira
150 g salame
2-3 kiselih krastavčića
1-2 kisele paprike
malo praziluka
so
Priprema
Salamu, papriku, krastavčiće i luk sitno iseckati. Jaja dobro umutiti mikserom, dodati kašiku masti i mutiti zajedno još 2-3 minuta. U tu masu dodati, prašak za pecivo, malo soli, brašno, sir i ostale iseckane sastojke: salamu, krastavčiće, papriku i praziluk.
Sve dobro izmešati i tako sjedinjenu masu, sipati u podmazan i brašnom posipan pleh za pečenje.
Peći u zagrejanoj rerni na 220 C oko 20 minuta dok se testo ne zarumeni.
|