Datum i vreme: 03.06.2020, 11:14 Dobro Došli, Gost! (PrijavaRegistracija)


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)
Cevap yazOdgovori  Nova TemaNova Tema 

5295 views

Leblebija

13.01.2014, 19:00
Poruka: #1
Nije na vezi
Rainbow Leblebija
Pljeskavice od leblebija

Potrebno je

300g leblebija,
1 glavica crnog luka,
4 kašike seckanog peršuna,
4 čena belog luka,
1 kašičica kima u zrnu,
4 kašike brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica Kulinata Classic,
so.

Sos: 200ml jogurta
2 kašike kisele pavlake
2 kašike majoneza

Priprema

Potopite leblebije u vodu i ostavite ih najmanje osam sati da omekšaju.
Leblebije dobro ocedite i sameljite u seckalici.Crni i beli luk sitno iseckajte.
U odgovarajućoj posudi pomešajte leblebije,crni i beli luk,persun,kim,so i začin.Sastojke dobro izmešajte pa dodajte brašno i prašak za pecivo.
Smesu sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru 2-3 sata.
Rukom oblikujte pljeskavice debljine 1 cm,poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 220 stepeni.
Dok se pljeskavice peku,pomešajte jogurt,pavlaku,majonez i kiseli krastavac.
Pljeskavice prelijte sosom i služite tople.
Quote
13.01.2014, 19:02
Poruka: #2
Nije na vezi
Leblebija
Pita od leblebija

Potrebno je:

2 šolje leblebija
4 nakisele jabuke
3 šolje brašna
3 kašike ulja
1 žumance
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice soli
125 ml vode
šećer
maslac

Priprema

Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati.
Jabuke očistiti i iseći na tanke kriške.
U dubljoj posudi, varjačom umutiti testo od brašna, vode, ulja i soli. Kompaktno testo izvaditi na brašnom posutu podlogu, dobro izmesiti, podeliti i rastanjiti do debljine 1/2 cm. Jedan deo rastanjenog testa staviti u maslacem namazam pleh, po njemu ravnomerno rasporediti polovinu pripremljenog pirea od leblebija. Na pire složiti kriške jabuka, posuti ih cimetom i po ukusu pošećeriti pa prekriti preostalim pireom. Na kraju staviti drugi deo rastanjenog testa, na sredini oštrim nožem raseci otvor u obliku krsta, da tečnost iz testa i leblebija može isparavati, pa celu površinu namazati prethodno razmućenim žumancetom.
Ovako pripremljenu pitu od leblebija peći u zagrejanoj rerni na 220 °C oko 30 minuta. Poslužiti toplo.
Quote
13.01.2014, 19:04
Poruka: #3
Nije na vezi
Leblebija
Salata od leblebija

Potrebno je:

100 g leblebije
200 g pirinča
2 velika paradajza
so
ruzmarin
maslinovo ulje
sirće balsamico

Priprema

Leblebiju i pirinač prokuvati i procediti. Paradajz oljuštiti i iseckati na sitne kocke. Sve pomešati pažljivo.
Dodati so, maslinovo ulje, sirće, svežeg ruzmarina. Servirati.
Quote
13.01.2014, 19:06
Poruka: #4
Nije na vezi
Leblebija
Čorba od leblebija

Potrebno je:

1 kg leblebije
400 g paradajza
2 čena belog luka
1 ljuta papričica
6 kašika maslinovog ulja
peršunovo lišće
biber
so

Priprema

Oprane leblebije kuvati u malo posoljenoj vodi, tanke ljuske koje su isplivale na površinu izvaditi rešetkastom kašikom, a skuvane leblebije ocediti i ostaviti do upotrebe.
Paradajz oljuštiti i očistiti od semena. Ljutu papričicu prepoloviti, odstraniti peteljku i sa semenkama naseći na kolutiće. Peršunovo lišće sitno naseckati.
Beli luk dobro izgnječiti u avanu sa ljutom papričicom, zatim ih propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kada luk požuti izvaditi ga zajedno sa papričicom, a u aromatizovano ulje dodati očišćene kockice paradajza. Kuvati oko 10 minuta, zatim staviti pripremljene leblebije pa na nižoj temperaturi, uz povremeno mešanje i dolivanje tople vode, kuvnti 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodati peršunovo lišće, zatim soli i bibera po ukusu.
Poslužiti toplo. Čorba treba da je gusta i može se služiti sa narendanim parmezanom uz kriške prepečenog hleba.
Quote
13.01.2014, 19:08
Poruka: #5
Nije na vezi
Leblebija
Kuglice sa salatom od peršuna

Potrebno je:

1 kg suvih leblebija
2 glavice luka
5 čena belog luka
1 veza peršuna
1 veza korijandera
1 zelena ljuta paprika
3 kašike kurkume
3 kašike kima
2 kašike semena korijandera
1/2 kašičice praška za pecivo
so i crni biber

Za salatu:

2 veze peršuna
1 nar
4 kašike krema od susama
maslinovo ulje
limunov sok
so

Priprema

Leblebije natapajte 12 sati. Skuvajte ih, procedite i očistite od ljuski. Možete upotrebiti i konzervu kuvanih leblebija.
U blender stavite leblebije, sitno naseckan peršun, korijander, luk, beli luk i ljutu papriku. Krupno sameljite, dodajte začine, začinite solju i biberom. Sameljite dok ne dobijete glatku smesu.
Od smese oblikujte kuglice i ispržite ih u dosta vrućeg ulja s obe strane dok ne postanu zlatnožuti.
Za salatu naseckajte listove peršuna. Očistite semenke nara.
U posudici izmešajte krem od susama i limunov sok. Po potrebi razredite vodom.
Dodajte peršun i seme nara i dobro promešajte. Posolite.
Quote
13.01.2014, 19:12
Poruka: #6
Nije na vezi
Leblebija
Punjene banatske palačinke sa leblebijama

Potrebno je:

15 pečenih palačinaka
1 praziluk sitno iseckan
1 pakovanje šampinjona
malo ulja
prstohvat majčine dušice
150 g mesnate slanine
1 pavlaka
malo kurkume
šaka kuvanih leblebija
soli po ukusu
malo bibera

Za preliv:

1 jaje
1 kašika pavlake
1 kašičica proprženog susama

Priprema

Na vrlo malo ulja, staviti sitno seckanu mesnatu slaninu da se proprži, dodati sitno seckan i predhodno opran i ocedjen praziluk. Dinstati 5-7 minuta na umerenoj vatri, dodati sitno seckane šampinjone, i dinstati još neko vreme, dok iz šampinjona ne ispari sva voda koju puste.
Kada se masa lepo sjedini, dodati začine, biber, so, malo kurkume, majčine dušice i barenih leblebija. Sve dinstati još par minuta. Skinuti sa vatre, malo prohladiti, dodati celu pavlaku i sjediniti masu.
Tom masom puniti palačinke. Umotati ih kao listove sarme i redjati u maslacem zauljen vatrostalni sud. Kada ste poredjali punjene palačinke, prelijte ih sa umućenim jajetom, u koje ste dodati kašiku pavlake, pospite proprženim susamom i stavite u rernu da se zapeče.
Kada se uhvati fina rumena boja, po površini, palačinke su gotove.
Quote
13.01.2014, 19:15
Poruka: #7
Nije na vezi
Leblebija
Salata od leblebije

Potrebno je:

250 g leblebija
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
biber
so
sirće
ulje

Priprema

Oprane leblebije kuvati u slanoj vodi, na niskoj temperaturi, vodeći računa da se zrna ne raskuvaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu izvaditi rešetkastom kašikom.
Kuvane leblebije ocediti i dodati sitno naseckan crveni i beli luk. Salatu dobro izmešati i začiniti sirćetom, uljem, solju i sveže mlevenim biberom.
Poslužiti rashladeno, dekorisano po želji.
Quote
13.01.2014, 19:16
Poruka: #8
Nije na vezi
Leblebija
Leblebije sa šunkom

Potrebno je:

250 g leblebija
100 g šunke
50 g maslaca
30 g susama
1 čaša kisele pavlake
peršunovo lišće
biber
so

Priprema

Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ostaviti da se osuše.
Susam propržiti u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće, a maslac na niskoj temperaturi otopiti, vodeći računa da ne potamni pa dodati susam, zatim na kocke isečenu šunku i ocedene leblebije.
Smesu po ukusu začiniti solju i sveže mlevenim biberom, zatim dobro izmešati i skloniti sa grejne ploče. U prohlađenu masu sa leblebijama dodati kiselu pavlaku koja je prethodno razmućena sa sitno naseckanim lišćem peršuna.
Quote
13.01.2014, 19:17
Poruka: #9
Nije na vezi
Leblebija
Proja sa leblebijama

Potrebno je:

3 šolje leblebija
3 jajeta
1,5 kesica praška za pecivo
1 kašika maslaca
1/2 šolje belog kukuruznog brašna
1/2 kašičice soli
mleko

Priprema

Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati.
U topao pire dodati na listiće nasečen maslac, mešati dok se ne istopi, zatim umešati prethodno razmućena žumanca, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i naliti mleka koliko je potrebno da se dobije srednje gusta kaša. Na kraju pažljivo umešati čvrsto umućen sneg od belanaca.
Ovako pripremljenu smesu sipati u maslacem namazan i kukuruznim brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 225 °C oko 60 minuta. Poslužiti toplo.
Quote
Cevap yazOdgovori 


Skoči na Forum:

Boemi | Kontakt | Povratak na Vrh | Lite (Arhivski) Oblik


Powered By smboemi.com Boemi Forum, © 2008-2020Boemi Forum.

Sva prava zadrzana Boemi Forum