RE: Krompir na 100 nacina 3 riba
Zapečena riba
Potrebno je:
2 parčeta ribe (može i više)
4-5 krompira (može i više)
1 veća glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 puna kašika brašna
1 kašika mlevene paprike
1 dl belog vina
1 kašika seckanog peršuna
0,5 dl maslinovog ulja (ako nemate može obično suncokretevo)
začiniti po želji
Priprema
Krompir oljuštriti i iseći na kolutove, crni luk na kockice, a beli luk što sitnije. Ribu začiniti po ukusu.
U posudu sjediniti, krompir, mlevenu papriku, peršum, crni i beli luk i polako promešati.
Zemljanu posudu nauljiti i u nju presuti pripremljenu smesu sa krompirom. Poravnati.
Preliti belim vinom i vodom da ogrezne, pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kada je krompir na pola pečen, odozgo utisnuti ribu i peći najpre s jedne, pa s druge strane, dok ne omekša.
Jelo je gotovo, kad krompir potpuno omekša i suvišna tečnost uvri.
Za dane posta odličan ručak.
______________________________________________________
Ukusna pastrmka
Potrebno je:
800 g krompira
250 g paradajza
1 glavica crnog luka
50 g maslinovog ulja
so
biber
200 ml belog vina
3 pastrmke
so
suvi biljni začin
Priprema
Sitno iseckan crni luk upržiti na ulju, dodati na kocke isečen krompir i sitno iseckan paradajz. Promešati, naliti vinom, posoliti, pa dinstati oko 10 minuta.
Pastrmke očistiti i usoliti.
Izdinstano povrće sipati u vatrostalnu činiju i odozgo poredjati ribe.
Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.
____________________________________________________
Šaran sa povrćem
Potrebno je:
600 g šarana
500 g krompira
50 g slanine
3 kisela krastavca
so
suvi biljni začin
ulje
1 dl belog vina
1 kašika peršuna
Priprema
Šnicle šarana usoliti, pa poređati u nauljen pleh. Staviti ih na 200 stepeni da se peku oko 15 minuta.
Na ulju upržiti sitno iseckanu slaninu i na kocke iseckan krompir. Posoliti, pa dinstati oko 5 minuta.
Izvaditi pleh, preko šarana sipati krompir i slaninu, posuti peršunom i na kolutove iseckanim krastavcima. Zaliti vinom.
Vratiti jelo u rernu, pa peći još oko sat vremena, oko 45 minuta pokriveno folijom, nakon čega treba sklinuti foliju, da se jelo zapeče.
___________________________________________________
Salata od sardina i krompira
Potrebno je:
1 kg krompira
3 manje glavice crnog luka
1 kutija sardine
1 tuba majoneza
2-3 kašičice senfa
4 jaja
Priprema
Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Iseći luk na režnjeve, posoliti i pomešati sa krompirom. Dodati sardine, majonez, senf, tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove i so po želji. Pažljivo pomešati. Ukrasiti kolutovima crvene paprike i peršunovim lišćem.
______________________________________________________
Đuveč od krompira i inćuna
Potrebno je:
10 krompira, oljuštenih
2 luka
2 konzerve filea inćuna, usoljenih
puter za podmazivanje
150 ml pavlake
prezle
biber
Priprema
Isecite krompir na tanke kriške, luk isecite na kolutove i iseckajte inćune.
Podmažite puterom posudu i stavite prvo sloj krompira, sloj luka i inćuna, začinite biberom i završite slojem krompira. Preko stavite pola pavlake i pospite prezlama.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C pola sata, potom sipajte ostatak pavlake i pecite još 15 minuta.
|